На сьогоднішній день поняття екологічно чистої енергетики є дуже важливим для навчання дітей. Відновлювана або альтернативна енергетика вивчається у школах ОРТ на уроках фізики у розділі “Електрика та магнетизм” та у деяких школах на уроках технології. Але вчити теорію не завжди цікаво та дуже добре підкріплювати знання практикою.

До 2019 року головним рішенням щодо альтернативної енергетики був набір LEGO Education 9688 “Відновлювані джерела енергії”. Він мав низку недоліків, використовувався тільки в парі з набором LEGO Education 9686 та ціна була досить високою. З 2019 року було знято з виробництва.

Для роботи з дітьми щодо альтернативної енергетики потрібно було шукати нове рішення. І таким рішенням став набір електронний конструктор “Знаток – альтернативна енергія”.

Довідка.
Бренд “Знаток” було засновано в Росії у 2001 році, основний напрямок бренду – це навчання через гру, тобто. граємо та вчимося. Торгова марка “Знаток” створює та виробляє безпечні електронні конструктори, навчальні книги, озвучені плакати та ігри для дітей. “Знаток” Електронний конструктор на сьогоднішній день має лінійку понад 14 різноманітних STEM-наборів.

Електронний конструктор “Знаток – альтернативна енергія” – сучасне та дуже популярне STEM-рішення, яке допоможе вивчити та дослідити особливості відновлюваної енергетики, а також поняття базових принципів електрики. Унікальність цього набору полягає в тому, що всі електричні ланцюги збираються швидко та без паяння. У набір входить 24 компоненти та документація.

Документація до набору добре опрацьована, детальна та зрозуміла. У ній можна знайти список компонентів набору з їх описом, а також 50 різних проєктів альтернативної енергетики з докладними поясненнями і схемою складання. У процесі навчання діти вивчать поняття енергії Сонця та ознайомляться з пристроєм сонячної батареї, розберуться з поняттям механічної та вітрової енергії, а також зберуть схеми пристроїв для детального дослідження цих понять. Крім цього учні розберуть паралельне та послідовне з’єднання в електричних ланцюгах, розглянуть принципи роботи світлодіода, резистора, лампи, електромотора, ручного генератора, принципи роботи з мультиметром та зміну параметрів електричної енергії та багато іншого. Зроблять вимірювання напруги, струму в електричних ланцюгах та навчаться читати електричні схеми. Безумовно, цей набір не може замінити класичне обладнання з електрики та магнетизму, але завжди буде гарною альтернативою для різних занять та видів діяльності.

Слід зазначити, що виробник рекомендує використовувати це освітнє рішення, починаючи з віку 5 років. Тобто це говорить про те, що дані набори можна використовувати вже зі старшої групи дитячого садка і на уроках природознавства в молодшій школі.

Підсумок

Електронний конструктор “Знаток – альтернативна енергія” – просте та доступне STEM-рішення для практичної та дослідницької діяльності учнів з відновлюваної енергетики та електрики. Його можна використовувати у старшій групі дитячого садка, у молодшій школі на природознавстві та на уроках фізики. Інтуїтивно зрозуміла та докладна документація допоможе вчителю легко навчитися та організовувати цікаві практикоорієнтовані уроки. Якщо до 50 готових завдань розробити нескладні робочі аркуші з міні-завданнями та табличками для запису результатів вимірювань та досліджень, то можна отримати дуже гарний посібник для роботи на уроках та позаурочній діяльності. Слід зазначити, що можна самостійно придумати свої авторські завдання зі схемами зборки електричних ланцюгів, а також різні дослідні STEM-проєкти.

У НВК ОРТ Сімха (м. Київ) ці STEM-рішення вже успішно використовуються на уроках природознавства в рамках курсу “Я досліджую світ”, також ми плануємо його використовувати у старшій групі дитячого садка в курсі “Підготовка до школи”.

Анатолій Василюк.

Координатор центру ОРТ Сімха (м. Київ)

Свої запитання ви можете писати у коментарях.