Сучасний освітній простір наповнений великою кількістю STEM-рішень для школярів практично будь-якого віку. А як бути з дітьми, які молодші за шкільний вік? Чи можна з ними робити перші кроки у STEM та за допомогою яких рішень?

Сьогодні ми розглянемо цікаве освітнє рішення для дітей віком 4-9 років.

І так, знайомтеся – Matatalab!

Довідка. Matatalab – китайська компанія, заснована у 2017 році, яка випускає Matatalab різних комплектацій. У цьому ж році перша версія STEM-набору була виставлена на KiskStarter, в результаті чого почався її інтенсивний розвиток. На сьогоднішній день Matatalab успішно використовується в більш ніж 40 країнах світу і більш ніж у 4000 дитячих садках. Matatalab має багато всесвітніх нагород у сфері освіти. Офіційні представництва є в Україні та Росії.

Початковою ідеєю Matatalab була ідея “безгаджетового програмування”, тобто розвиток структурності, алгоритмізації, та програмування без використання комп’ютерної техніки та гаджетів. Далі вона сприяла розвитку у дітей логіки, математики, гри, малювання, музики та робототехніки.

Розглянемо комплектацію освітнього рішення з урахуванням версії Matatalab Pro.

У комплект Matatalab Pro входить: робот, командна вежа, контрольна панель, блоки програмування, карти пригод, поле, документація.

MatataBot – це робот, який в ігровій формі допоможе навчити програмування, музики та малювання. У процесі взаємодії діти знайомляться зі STEAM та навчаються вирішувати різні реальні завдання.

Командна вежа із вбудованою камерою для розпізнавання програми, що складається із програмних блоків. Після розпізнавання програми вежа через протокол Bluetooth передає її в робот для виконання.

Контрольна панель – для створення програми необхідно на панелі розташувати програмні блоки у потрібному порядку. Після натискання кнопки зі стрілкою почнеться розпізнавання програми та передачі її на виконання роботи.

Програмні блоки – створені як окрема команда для робота і роблять процес програмування ігровим і відчутним. Процес програмування за допомогою таких блоків перетворюється на практичний досвід. Існують різні види блоків для програмування руху, відтворення музики та інших функцій.

Покрокові карти та ігрове поле допоможе навчити дітей кодувати від початкового до просунутого рівня, а також розвинути логічне мислення під час гри.

Документація – складається з посібника для користувача та книги із завданнями різних рівнів.

Набір у цій комплектації, документація та поле дозволяє розробити та провести не менше 70 занять.

Давайте докладно розберемо напрямки розвитку за допомогою Matatalab.

Логічний розвиток – отримуючи завдання діти самі вирішують яким шляхом їм дійти мети. У процесі гри діти не рідко роблять помилки та навчаються на них.

Ігровий розвиток – це не просто навчання і не гра, саме по собі, це захоплююче навчання через гру.

Розвиток навичок програмування. Діти вчаться взаємодіяти з роботом і осягають основи програмування,  складати алгоритми у процесі гри.

Математичний розвиток – діти шукають оптимальні шляхи до мети, паралельно вивчаючи основи математики (вчать цифри і застосовують їх у практиці), і навіть тригонометрії (вивчають різні геометричні фігури).

Творчий розвиток та мистецтво – діти вчать ноти, складають із них мелодії, а потім створюють програми і робот із задоволенням відтворює всі звуки. Навчають робота малювати знайомі фігури через складання програм. Крім того, на заняттях є багато завдань для розвитку фантазії та творчості, наприклад, створення різноманітних декоративних образів для робота (у наборі є три готові образи, далі діти можуть створювати свої).
Хороша новина для вчителів інформатики! За допомогою Matatalab можна вивчати Scratch, що дає можливість робити вивчення програмування яскравішим та цікавішим.
Підсумок. Matatalab – дуже просте, цікаве та багатофункціональне освітнє STEM-рішення, яке допоможе розвивати та навчати дітей середньої та старшої групи дитячого садка та 1-2 класу молодшої школи. На базі цього набору можна не тільки проводити заняття, а й робити з дітьми дослідницьку та проєктну роботу.
Рішення саме по собі не складне і працює без використання ПК та гаджетів, що дозволяє вихователям дитячого садка та вчителям молодшої школи швидко його освоїти та давати його дітям.
Важливо! Якщо вам потрібна допомога у роботі з Matatalab – пишіть у відділ R&D ORT. Ми організуємо вебінар для знайомства з цим рішенням і проведемо онлайн-навчання.

У НВК ОРТ Сімха (м. Київ) ці STEM-рішення вже успішно використовуються на заняттях у старшій групі дитячого садка в курсі “Підготовка до школи”, також ми плануємо його використовувати на уроках або гуртках з інформатики для 1-2 класів молодшої школи .

Анатолій Василюк.

Координатор центру ОРТ Сімха (м. Київ)

Свої запитання ви можете писати у коментарях.