Освіта має бути сучасною, а фізику неможливо вивчати теоретично і без використання якісного обладнання та мультимедійного ПЗ, які допомагають досліджувати та зрозуміти різні процеси та явища. Але так чи інакше, навіть найякіснішого обладнання та ПЗ теж може не вистачити для того, щоб пояснити учням, як влаштовані ті чи інші речі.

Наприклад, щодо конденсатора та її ємності зазвичай розглядають їх види і пристрій. Можна використовувати мультимедійні 3D-моделі, де продемонстровано не тільки його внутрішню будову, а його розгорнення. Але, як виявилося, цього не завжди вистачає для формування повної картини. Але що, якщо спробувати на лабораторній роботі “Вимір ємності конденсатора” зробити свій конденсатор, провести його вимірювання та порівняти з готовими конденсаторами?

А тут можна підключити мейкерство, в процесі якого кожен учень зможе самостійно створити свій конденсатор, дослідити його і провести всі необхідні вимірювання.

І так для створення конденсатора вам необхідно:

  1. Фольга харчова розміром 2 листи А4;
  2. Поліетиленовий файл для документів;
  3. Клейка стрічка (скотч);
  4. Два дроти довжиною по 15 см.

Фольга виступає у ролі обкладок конденсатора, а поліетилен файлу – діелектриком.

1) Зачистіть дроти (по 1 см з кожного боку) і за допомогою скотчу закріпіть їх на фользі, щоб був контакт.

2) Вкладіть один аркуш фольги у файл, а другий покладіть зверху.

3) Складайте файл з аркушами фольги по довгій стороні так, щоб верхній аркуш фольги обертався поліетиленом файлу (ширина складки 2-3 см). У вас повинен вийти виріб який нагадує лінійку.

4) Після цього складіть виріб навпіл, потім ще раз. Ви отримаєте щільний рулон із фольги та поліетилену. Закріпити рулон скотчем, щоб він не розкручувався.

Ваш конденсатор готовий!

Тепер можна розпочати виконання лабораторної роботи та провести вимірювання ємності конденсатора. Можна дати учням завдання вимірювати ємність конденсатора у процесі його створення (складання). Якщо все виконати згідно з рекомендаціями, то можна отримати конденсатор ємністю 30-35 нанофарад.

Ці уроки були проведені в 11 класі НВК ОРТ Сімха (м. Київ). Кожен учень зібрав свій конденсатор, дослідив його роботу та провів усі необхідні виміри.

Анатолій Василюк.

Координатор центру ОРТ Сімха (м. Київ)

Свої запитання ви можете писати у коментарях.