Проводити уроки з предметів природничо циклу досить складно без допоміжного демонстраційного обладнання. А що робити, якщо такого обладнання немає чи воно застаріле та не дає можливості якісно давати учням знання? Рішення є – інструменти Mozaik (MozaBook\MozaWeb).

Інтерактивно-мультимедійне програмне забезпечення MozaBook\MozaWeb має цілий пакет корисних інструментів для вчителів молодшої, середньої та старшої школи. Давайте коротко ознайомимося з основними інструментами з предметів. У наступних статтях ми детально будемо знайомитися з найпопулярнішими інструментами Mozaik.

Математика

Для математики є близько 43 інструментів.
Програми, що часто використовуються: Сітка для малюнка, Система координат і Числова вісь. Завдяки цим трьом інструментам сприйняття навчального матеріалу проходить якісніше та швидше.
У розділі “Математика” є інструменти – Euler 3D и Euklides. Про них ми обов’язково розповімо у наступних статтях.


Фізика

Для фізики є лише 8 додатків. Але вони дуже допомагають вчителю під час уроку.

З основних слід виділити: “Механіка”, яка дозволяє віртуально проводити дослідження з розділу “Механіка” моделюючи різні ситуації; “Електропанель” – допомагає моделювати електричні ланцюги, перевіряти Закони паралельного та послідовного з’єднання та інші особливості розділу “Електрика та магнетизм”; Оптична панель дозволяє моделювати різноманітні досліди з розділу Оптика.


Хімія

Вчителі хімії можуть використовувати інструменти “Елементи” та “Молекули”.

Додаток “Елементи” – це, по суті, інтерактивна Таблиця Менделєєва, яку можна налаштовувати залежно від інформації, яку необхідно відобразити. Таблиця відображає детальну інформацію про кожний хімічний елемент. Додаток “Молекули” дозволяє подивитися об’ємні моделі молекул різних простих і складних речовин, отримати інформацію про будову речовини, її властивості та застосування.


Географія

Для географії є десять інструментів. Серед них є міні карти, довідники, зображення тощо. Наприклад, додаток “Мінерали” дозволяє детально ознайомитися з різними гірськими породами та мінералами, їхньою хімічною формулою та основними властивостями. Важливо, що з географії є ПО MozaMap – це інтерактивні карти, які дозволяють розширити інструментарій як уроків географії, так й історії.


Біологія

На уроках біології можна використовувати програми “Живий світ” та “Мікроскоп”.

Перший інструмент допомагає вивчити представників рослинного та тваринного світу, другий має набір якісних фото зроблених під мікроскопом.


Безумовно, це короткий огляд основних інструментів з предметів і вони не замінять класичного обладнання, але багато в чому вам допоможе. Для більш детального ознайомлення рекомендуємо зареєструватись на сайті https://ua.mozaweb.com/ і ви безкоштовно отримаєте доступ до 5 інструментів на тиждень або до п’яти 3D сцен. При реєстрації ви також можете отримати 30-денний безкоштовний ознайомчий доступ. Для повноцінного використання Mozaik необхідно придбати ліцензію.

Регулярні уроки з використанням інструментів Mozaik відбуваються в НВК ОРТ Сімха (м. Київ).

Анатолій Василюк.

Координатор центру ОРТ Сімха (м. Київ)

Свої запитання ви можете писати у коментарях.

Скріншоти ПЗ Mozaik зроблені з ліцензійного продукту та сайту https://www.mozaweb.com/.