З 2004 по 2006 роки в Центрі «ОРТ-Санкт-Петербург» велася робота щодо проєкту «Надії та розчарування. Створення єврейських автономій у Радянському Союзі. Яскраві сторінки історії ОРТу», яка завершилася створенням фотоальбому, мультимедійного компакт-диска та сайту http://www.ozet.ort.spb.ru/rus/ (російською та англійською мовами), присвячених драматичному, повному сподівань та розчарувань періоду життя радянського єврейства у 1924–1938 роках, про який ми розповідали в останніх п’яти випусках.

Ініціатором та спонсором проєкту був Всесвітній ОРТ та президент World ORT (на той момент) сер Моріс Хаттер.

Цей проєкт був результатом вивчення матеріалів, що свідчать про життя євреїв та діяльність ОРТ у СРСР у 1920–30-х роках. Дослідження велося протягом кількох років в архіві Всесвітнього ОРТ у Лондоні та в архівах Санкт-Петербурга. У проєкті використані фотографії, які є не лише документами епохи, а й визначними зразками фотомистецтва. Створені найкращими радянськими майстрами у «золоте століття» фотографії передають дух часу, дозволяють зрозуміти, що рухало євреями, що вирушали до кримських степів або далекосхідної тайги. Багато хто з представлених історичних документів уперше став надбанням широкої публіки.

У роботі над проєктом також брали участь фахівці Центру «Петербурзька Юдаїка» та Мультимедіа-студії «Березень».

Сьогодні у вас є унікальна можливість самостійно погуляти сайтом: http://www.ozet.ort.spb.ru/rus/, читаючи історичні статті та нариси, розглядаючи документи та фотографії.

Також на сайті можна переглянути відомий радянський пропагандистський документальний фільм 1927 року «Єврей на землі», знятий Абрамом Роомом на замовлення Товариства землеустрою єврейських трудящих (ОЗЕТ).

Сценаристами фільму були Володимир Маяковський, Абрам Роом, Віктор Шкловський, а помічником режисера — Ліля Брік.

У картині показано, як єврейські колоністи заселяють причорноморські та кримські землі. Для успішнішого освоєння занедбаних земель створюються комуни, які живуть лише своїм внутрішнім колоніальним життям.

Альбом «Надії та розчарування. Створення єврейських автономій у Радянському Союзі. Яскраві сторінки історії ОРТ» можна знайти в бібліотеках шкіл ОРТ СНД, а також у бібліотечних фондах єврейських національних організацій.