Після звільнення з нацистської окупації Європі довелося долати безпрецедентний суспільно-політичний хаос. Багатомільйонні єврейські громади Східної Європи були майже повністю винищені, а євреї західної Європи зазнали колосальних втрат. У Німеччині та сусідніх із нею країнах залишалися мільйони переміщених осіб, яким не було куди повертатися. Багатьом із них війна завадила закінчити загальну освіту.

Після закінчення війни ОРТ взяв під опіку уцілілих від Катастрофи євреїв на шляху до нових місць проживання. У післявоєнній Європі ОРТ продовжував допомагати євреям Польщі, Німеччини, Австрії, Нідерландів, Італії, Бельгії, Франції, Угорщини та Греції. Центри ОРТ у різних країнах навчали їх різноманітним спеціальностям.

До кінця 1947 ОРТ в американській зоні окупації в Німеччині налічував 60 професійних училищ з 8400 учнями. У той рік 2061 випускник отримав диплом ОРТ, підтверджений Міжнародною організацією допомоги біженцям.

Шестикутна зірка, на той час прапор шкіл ОРТ, над головами учнів знаменитої школи у нещодавно звільненому концтаборі Берген-Бельзен, 7 грудня 1947 року

Ключовим словом цього періоду в діяльності ОРТ стало відродження.

Швидко розширилася робота ОРТ у Франції, куди стікалися євреї, які вціліли від Катастрофи, які не могли повернутися до своїх колишніх будинків у Східній Європі. Разом із французькими євреями, які пережили війну на батьківщині, у сусідній Швейцарії та інших країнах, вони склали досить численну єврейську громаду. Для відновлення постраждалої від війни економіки країна потребувала кваліфікованої робочої сили, і Французький ОРТ швидко відгукнувся на цю потребу, розгорнувши нову мережу для навчання як молоді, так і дорослих у 17 містах. На кошти, зібрані в Нью-Йорку, у паризькому місті Монтрей було створено зразковий центр професійної підготовки. ОРТ забезпечував євреїв-ремісників інструментами та надавав їм позики, виділяв субсидії на індивідуальне учнівство, оплачував харчування медичне страхування для тих, хто його потребує.

Надавалася підтримка євреям-фермерам, а на трьох фермах ОРТ у Ла Роші, Камп-де-Пюжолі та Гарі було організовано навчання сільськогосподарській праці.

Великі програми ОРТ частково субсидувалися французьким міністерством праці, ними витрачалися також кошти, що надходили від підприємців, у яких працювали учні ОРТ, як податки за використання праці учнів.

Навчання молоді, яка збиралася приїхати до Ізраїлю, за програмами ОРТ координувалося з Єврейським агентством.

1949 року Французький ОРТ взяв участь у створенні Музею єврейського народного мистецтва в Парижі, який став культурним центром для всієї громади.

У 50-х роках минулого століття Франції довелося прийняти другу хвилю єврейських іммігрантів – цього разу з північної Африки. Коли Туніс, Марокко та Алжир звільнилися від французького колоніального панування та стали незалежними, десятки тисяч євреїв, чиї предки жили там століттями, виїхали до Франції чи Ізраїлю. ОРТ вважав за свій обов’язок допомогти їм влаштуватися на нових місцях, давши їм необхідну для цього освіту.

Швейцарський ОРТ виявив особливу турботу про колишніх в’язнів концентраційного табору Бухенвальд, розгорнувши їм професійні курси у кількох містах країни.

У 1949-му році в місті Аньєр неподалік Женеви відкрився центральний інститут ОРТ з метою підготовки викладачів технічних дисциплін для всієї міжнародної мережі ОРТ, потреба в яких була особливо гострою через необхідність заповнити великі втрати серед педагогічного персоналу за роки війни. Передбачалося, що після завершення навчання в інституті його випускники повернуться до своїх країн і викладатимуть у школах та училищах ОРТ. Навчальний план центрального інституту ОРТ передбачав, поряд із вивченням загальноосвітніх та технічних дисциплін, ґрунтовне знайомство з єврейською історією, культурою та релігією. Швейцарські промислові підприємства надали можливість здійснювати програми практичного навчання на робочих місцях.

Інститут пропонував спеціалізацію у різних галузях, включаючи радіотехніку, електроніку, механіку та промислове конструювання. В інституті навчалися студенти з 19 європейських країн, Америки, Африки та Азії.

Закладка інституту ОРТ в Аньєрі у присутності президента Швейцарського ОРТ пані Жаклін Мос (у центрі) та персоналу центрального інституту ОРТ у Женеві

Перша група студентів в Аньєрі за виготовленням архітектурних моделей,
1949 рік

Учні, спрямовані Іранським ОРТ, приїхали до Аньєра за швейцарською програмою технічної допомоги, 1962 рік

Британський ОРТ, заснований вихідцями з Росії після першої світової війни – у 1921 році, відкрив навчальні центри для біженців та вцілілих від Катастрофи. Кенсингтонська школа в Лондоні прийняла групу хлопчиків, які у більшості пройшли через концентраційний табір Берген-Бельзен і втратили там батьків. Оскільки війна обірвала їхнє шкільне навчання, ОРТ давав їм не лише професійну підготовку, а й загальну освіту.

Аналогічну роботу ОРТ провадив і в інших європейських країнах. Крім програм ОРТ, які почали здійснюватися безпосередньо у щойно звільнених концентраційних таборах, ОРТ створив 78 навчальних центрів у Німеччині, Австрії та Італії. У всіх центрах практикувалася єдина система підготовки: професії освоювалися прямо у фабричних цехах під керівництвом інструкторів від ОРТ. Перевага віддавалася спеціальностям, пов’язаним з електронікою та металообробкою, як більш перспективною, ніж традиційні ремесла – швейне та шевське.

Підготовка в Італії льотчиків для Ізраїлю, 1948 рік

На короткий час ОРТ повернувся до Польщі, єврейська громада якої до війни була найбільшою у Європі. Після війни ОРТ відкрив там два училища – радіотехнічне та ткацьке. Однак через чотири роки всі єврейські організації були вигнані з країни.

Коли 1957 року польська влада попросила ОРТ допомогти 40-тисячній єврейській громаді включитися у відновлення економіки країни, організація знову розпочала здійснення програм професійного навчання, але через 10 років у зв’язку з загостренням антисемітської пропаганди будь-яка єврейська діяльність у Польщі стала неможливою.

Виготовлення ляльок у Польщі, 1958 рік

Жорсткий політичний режим у Румунії, Болгарії, Угорщині та Чехословаччині зробив безнадійними будь-які спроби ОРТ надати єврейським громадам цих країн допомогу у сфері освіти.