Історія євреїв у Південній Африці почалася, переважно, за часів Британської імперії в 19 столітті.

Золота лихоманка в Південній Африці після 1886 року привернула багато євреїв у країну. 1880 року єврейське населення Південної Африки налічувало близько 4000 осіб; до 1914 року воно зросло більш ніж 40 000 людей.

Багато євреїв прибуло з Литви, тому досить довго єврейське населення Південної Африки називали колонією Литви, а Йоганнесбург – Євбургом.

Євреї відіграли важливу роль у просуванні промисловості та сільського господарства країни, банківської справи та розширення дипломатичних військових зв’язків Південної Африки з багатьма європейськими державами, США та Ізраїлем.

Єврейська громада Південної Африки відрізняється від своїх побратимів в інших африканських країнах тим, що більшість громади залишилася на континенті, а не емігрувала до Ізраїлю та інших країн.

Ряд південноафриканських євреїв, які таки переїхали до Ізраїлю, утворили південноафриканську громаду в Ізраїлі. Район, де проживає одна з найвідоміших південноафриканських громад в Ізраїлі, називається Савйон. Це один із найбагатших муніципалітетів в Ізраїлі.

Великі будинки в Савйоні побудовані в стилі, до якого співтовариство звикло за життям у Південній Африці, з басейнами та заміськими клубами.

Місто Савьон в Ізраїлі було збудоване в основному євреями з Південної Африки


Абба Ебан, народився в Кейптауні (ЮАР), був міністром закордонних справ Ізраїлю з 1966 по 1974 рік

У період з 1933 по 1939 рік, тікаючи від нацистського режиму, до Південної Африки з Німеччини переїхало близько шести з половиною тисяч євреїв.

Свого піку за чисельністю єврейська громада Південної Африки досягла у 1970-х роках – близько 120 000 чоловік.

За останнім переписом населення в ПАР проживає близько 75 000 євреїв. Близько 1800 євреїв ПАР щорічно емігрують переважно до Ізраїлю, Австралії, Канади та США.

І незважаючи на це, єврейська громада в Південній Африці є найбільшою серед єврейських громад африканських країн.

Південноафриканський ОРТ був заснований в 1936 році подружжям Річарда і Фріди Фельдман.

Колекція фотографій Річарда та Фріди Фельдман.
З особистого архіву дочки – Мони Берман

Річард Фельдман, у минулому литовський іммігрант, згодом став успішним бізнесменом у Південній Африці. Він був активним оратором і письменником англійською та ідиш, публікуючи статті на гострі соціальні теми, його праці висловлювали глибоке занепокоєння соціальними та культурними реаліями чорношкірих людей у містах Південної Африки.

Фріда Гінзбург, з якою Річард одружився 1931 року, народилася в Йоханнесбурзі. Старша з десяти дітей, вона виросла у сільській місцевості Амерсфорту (Мпумаланга) (Amersfoort (Mpumalanga)), де її батько володів продуктовим магазином.

Сімейство Фельдманів, окрім того, що були важливими та шановними лідерами південноафриканської єврейської громади, ще й були відомими покровителями мистецтв та підтримували багатьох художників. Дуже міцна дружба їх пов’язувала з відомою художницею Ірмою Штерн (Irma Stern), яка на той час проживала в Південній Африці.

На аукціоні 2017 року, проведеному провідним південноафриканським аукціонним будинком образотворчого мистецтва Strauss & Co, в Йоганнесбурзі, було продано два портрети Фріди Фельдман, виконані Ірмою Штерн, «Фріда з трояндами» та «Фріда у сукні кольору хакі».

Портрет “Фріда в сукні кольору хакі”, Ірма Штерн,
Портрет “Фріди Фельдман в капелюсі басуто”, Ірма Штерн,
Портрет “Фріда з трояндами”, Ірма Штерн

Мона Берман, дочка Фріди та Річарда Фельман, та її чотири дочки у Strauss & Co

У 1936 році др. Аарон Сінгаловський, керівник Всесвітнього Союзу ОРТ, відвідав Південну Африку з метою заручитися підтримкою діяльності в Європі ОРТ та ОЗЄ (Товариство охорони здоров’я євреїв, яке тісно співпрацювало з ОРТ). У кожному місті він пристрасно закликав єврейську громаду створювати комітети підтримки ОРТ.
Візит Сінгаловського широко висвітлювався у південноафриканській пресі.

Вирізки з південноафриканських газет про візит др. Сінгаловського до Південної Африки 1936 року

Згодом південноафриканський ОРТ став однією з найважливіших опор міжнародної діяльності Світового Союзу ОРТ.

Сьогодні ОРТ у Південній Африці (ORT SA) – це некомерційна організація, яка входить у мережу Всесвітнього ОРТ, визнана на місцевому та міжнародному рівні, діяльність якої спрямована на розвиток країни через розвиток сучасних та актуальних методів освіти.

Щороку тисячі південноафриканців на програмах ОРТ у ПАР отримують передові знання, переймають досвід, набувають навичок для професійного зростання, розвитку успішного бізнесу, отримують підтримку в галузі математики, науки, технології та ІКТ.

Для ОРТ ПАР – навчання – це більше, ніж базова школа, це розширення можливостей кожного учня, а також всебічна підтримка, що може допомогти викорінити бідність, жити та розвиватися повноцінно.

Тому основною місією ОРТ у ПАР є забезпечення працевлаштування людей та створення для цього максимальних можливостей.

В ОРТ у ПАР проводиться:

– навчання, наставництво та підтримка вчителів, учнів, шукачів роботи та підприємців;

– реалізація програм у галузі математики, природничих наук, ІКТ та технологій;

– навчання необхідним навичкам та профорієнтація;

– підтримка малого та середнього бізнесу.

У рамках програм ОРТ у Південній Африці діють:

– ОРТ STEM Академія;

– Академія ОРТ з підтримки малого та середнього бізнесу;

– ОРТ IT Академія.

Програми ОРТ у Південній Африці

Досягнення ОРТ у Південній Африці за 2020 рік у цифрах:

Сучасний ролик про діяльність ОРТ у Південній Африці:

https://www.youtube.com/watch?v=EHEvDpRc9nk&t=3s

А щоб стежити за тим, що відбувається в ОРТ у Південній Африці, підписуйтесь на сторінку організації у Фейсбуці:

https://www.facebook.com/ortsajhb

Випускниці однієї з програм ОРТ у Південній Африці (1999)

197 випускників однієї з програм ОРТ у Південній Африці (2014)

Будівля IT Академії ОРТ у Південній Африці

Студенти IT Академії ОРТ у Південній Африці