За короткий термін, з кінця 40-х до кінця 60-х років 20 століття, Ізраїльський ОРТ та його навчальні заклади стали прикладом для діяльності ОРТ у всьому світі. Тут вводилося і перевірялося багато нововведень. Центри навчання дорослих на робочих місцях та училища при підприємствах не лише давали учням практичний досвід роботи в реальних умовах, а й оплачували виготовлену під час навчання продукцію. Були створені спеціальні навчальні заклади для учнів з низьким рівнем здібностей, тому ті, хто не міг впоратися з програмою звичайної школи, не скидалися з рахунків.

В Ашдоді відкрилося училище для підготовки моряків торговельного флоту.

Обід у їдальні морського училища ОРТ імені Рогозіна в Ашдоді (Ізраїль)

Технічна школа імені Сингаловського, створена за значної підтримки жіночої секції Американського ОРТ, привертала велику увагу молоді, батьків та освітян високим рівнем викладання технічних дисциплін. Оскільки кількість бажаючих вступити до неї постійно перевищувала кількість місць, ще з вечора, напередодні дня прийому заяв, біля дверей школи юрмилися батьки разом з дітьми, сподіваючись потрапити до тих, кому пощастить.

Середня технічна школа імені Сингаловського у Тель-Авіві


Відвідування єгипетською делегацією школи імені Сингаловського у 1980 році після укладання історичного мирного договору між президентом Єгипту Садатом та прем’єр-міністром Ізраїлю Бегіним

Джозеф Хармац, на той час директор Ізраїльського ОРТ, вважав, що навчати слід справді потрібним, перспективним спеціальностям, а для цього необхідно уважно стежити не лише за новими тенденціями в промисловості, щоб оперативно відображати їх у навчальних програмах, а й за світовими науково-дослідними розробками.

За 1960-ті роки у навчальних планах ОРТ з’явилося чимало нових спеціальностей. Найважливіше значення мало рішення запровадити нову дисципліну – електроніку. Зв’язки ОРТ із військовою авіацією Ізраїлю переконали Джозефа Хармаца, що знання електроніки нагально необхідне працівникові оборонної промисловості, а ширші перспективи цієї дисципліни були очевидними. Ізраїльський ОРТ не лише першим запропонував учням курс електроніки, а й доповнив свої навчальні плани курсами з автоматики, пневматики, гідравліки та технології пластмас, які стали вельми популярними дисциплінами. Досвід, накопичений у навчанні електроніці, був використаний для наступного новаторського кроку – у навчальні плани було запроваджено спеціалізацію з комп’ютерної техніки.

Підготовка молодих авіамеханіків у школі ОРТ у Лоді

Учні школи ОРТ риють окопи під час Шестиденної війни 1967 року.
Усі школи ОРТ будували бомбосховища та вчили користуватися ними

Наприкінці 1960-х років на прохання Джозефа Хармаца найбільша американська комп’ютерна фірма IBM подарувала Ізраїльському ОРТ комп’ютерну станцію, яка відкрила перед школами ОРТ новий світ і вивела їх на передові рубежі в технічному оснащенні.

Все це було б неможливим, якби ОРТ серйозно не зайнявся вдосконаленням технічної підготовки своїх викладацьких кадрів. Виробники навчального обладнання завжди додавали до нього посібники та посібники для користування, але в них не пояснювалися ні загальні принципи роботи того чи іншого пристрою, ні ширші можливості тієї чи іншої технології. Заповнити цю прогалину взявся створений коштом сім’ї мексиканських євреїв Центр імені Мошинських – перший у міжнародній мережі ОРТ методичний центр. Розмістився він у Тель-Авіві поруч із технічною школою імені Сингаловського, і сусідство це було аж ніяк не випадковим: творчі працівники центру ведуть дослідження та на їх основі створюють нові навчальні матеріали для учнів та викладачів, які одразу проходять практичну перевірку в кабінетах та лабораторіях сусідньої школи. Центру імені Мошинських було доручено підготовку посібників з технічних дисциплін як для учнів, так і для викладачів. Ці посібники були перекладені багатьма мовами та розіслані по навчальних закладах ОРТ у всьому світі, що стало першим кроком у глобалізації навчального процесу в мережі ОРТ.

Вивчення комп’ютера незабаром увійшло в навчальний план усіх шкіл ОРТ в Ізраїлі, а потім і в усьому світі. Тим самим випускники шкіл ОРТ отримали чималу перевагу у влаштуванні на роботу. Так, відсоток випускників навчальних закладів Французького та Ізраїльського ОРТ, а також ОРТ Латинської Америки, які успішно влаштовуються на роботу за спеціальністю, став значно вищим, ніж у інших шкіл.

Відзначаючи об’єднання Єрусалима після Шестиденної війни 1967 року, ОРТ подарував місту чудовий подарунок – побудував на території єврейського університету в Гіват-Рамі технічну школу, яка стала першою в країні повністю комп’ютеризованою школою з персональним комп’ютером у кожного учня.

Генеральний директор Всесвітньої Спілки ОРТ Макс Брауде на урочистому відкритті технічної школи ОРТ у Гіват-Рамі в 1976 році разом з президентом Ізраїльського ОРТ Йозефом Шапіро та Хаїмом Герцогом, згодом президентом Світового Союзу ОРТ

На відкритті технічної школи ОРТ при єрусалимському Єврейському університеті у Гіват-Рамі

Вступ до глобальної мережі сприяв розширенню обміну досвідом. Викладачі стали частіше бувати на міжнародних виставках нової техніки, у тому числі навчального обладнання. Незабаром з’ясувалося, що ОРТ може отримати значний зиск, виготовляючи власне навчальне обладнання, сконструйоване спеціально для його учнів. ОРТ приступив до видання книг з програмування та комп’ютерної логіки.

Після Шестиденної війни мер Єрусалима Тедді Колек звернувся до ОРТ із проханням зайнятися професійним навчанням арабської молоді міста. За згодою керівництва Світового Союзу ОРТ у Женеві Ізраїльський ОРТ відкрив 6 професійних училищ у Східному Єрусалимі та ще одне училище в арабському кварталі Хайфи.

Займаючись навчанням та професійною підготовкою різних верств населення країни, беручи участь у проведенні реформ у системі освіти, ОРТ тісно співпрацював із ізраїльськими міністерствами освіти, праці та оборони. Після багаторічних переговорів та погоджень з ними ОРТ досяг визнання рівноправності технічних та освітніх дисциплін при атестації випускників шкіл, і випускники технічних шкіл ОРТ отримали можливість вступати до університетів на рівних підставах із випускниками загальноосвітніх середніх шкіл. До середини 1970-х років під егідою Ізраїльського ОРТ працювали 140 навчальних закладів у містах, селах та кібуцах, готуючи учнів як до праці, так і до продовження навчання. Багато випускників із загальноосвітнім навчанням йшли до коледжів, які готували середній технічний персонал. Держава настільки високо оцінила їхню підготовку, що дала їм на два роки відстрочку від призову на військову службу.

Соціально-економічний розвиток країни народжував потребу в нових професіях. У 1970-ті роки стала відчуватися потреба у перепідготовці дорослих. ОРТ відкрив курси з широкого кола професій, і багато підприємств почали надсилати на них своїх працівників для підвищення кваліфікації.

За період з 1964 по 1969 рік Ізраїльський ОРТ за згодою з урядом країни подвоїв кількість місць у своїх середніх школах, а міністерство освіти взяло під оплату 80 відсотків бюджету. 1973 року президент Ізраїльського ОРТ Хаїм Герцог, незабаром обраний президентом Держави Ізраїль, головував на церемонії випуску 100-тисячного учня шкіл Ізраїльського ОРТ.
Через сім років, у 1980 році, кількість учнів у цих школах перевищила 60 тисяч, у тому числі 4 тисячі мусульман, християн і друзів.

Єрусалимський конгрес ОРТ, присвячений сторіччю організації, 1980

У 1970-х роках Ізраїльський ОРТ взяв участь в абсорбції понад 100 тисяч іммігрантів з Радянського Союзу, запропонувавши їм широкий вибір програм професійного вдосконалення, а також навчання на курсах викладачів технічних дисциплін при технічній школі в Єрусалимі.

За три десятиліття Ізраїльський ОРТ став центральною ланкою у системі професійної підготовки та технічної освіти країни. На місці колишньої організації з надання допомоги новим іммігрантам склалася сучасна навчальна мережа, яка дає молоді та дорослим повноцінну загальну та науково-технічну освіту.