Рівно 30 років тому, 28 березня 1991 року, після більш ніж півстолітньої перерви ОРТ офіційно повернувся до країни, де він був створений у 1880 році.

Саме в цей день Міністерством зовнішніх економічних зв’язків РРФСР було підписано дозвіл Міжнародному союзу “ОРТ”, Швейцарія – Великобританія, відкрити в РРФСР Представництво під назвою “Представництво Міжнародного союзу “ОРТ”, Швейцарія-Великобританія у Москві”.Перший крок у сучасну Росію ОРТ зробив на конференції, яка відбулася у травні 1989 року у болгарській столиці Софії та була присвячена темі “Діти в інформаційний вік”. Представники ОРТ Джозеф Хармац, директор Всесвітнього Союзу ОРТ, і Дан Шарон познайомилися там з видним діячем АН СССР професором Олексієм Семеновим. Зацікавившись успіхами ОРТ у технологічному навчанні та підготовці фахівців-викладачів,
О. Семенов незабаром відвідав штаб-квартиру Світового Союзу ОРТ у Лондоні та запросив делегацію ОРТ до Москви для обговорення можливостей співробітництва.

У жовтні 1989 року Джозеф Хармац та Йєшуа Флідель приїхали до Москви, де їх прийняли віце-президент АН СРСР Євген Веліхов, заступник міністра освіти Росії Фелікс Перегудов та завідувач Московського управління народної освіти Любов Кезіна. Усі вони виявили готовність встановити з ОРТ найтісніші стосунки. Незадовго до цього уряд Росії уклав контракт із американською компанією IBM про постачання комп’ютерів для російських навчальних закладів. У рамках цього контракту було досягнуто домовленості про включення обладнання та матеріалів ОРТ у постачання IBM.

Так і було підписано дозвіл на відкриття у Москві Представництва ОРТ, приміщення та обладнання для якого зобов’язалася надати російська сторона.

Тоді ж, поряд із відкриттям акредитованого представництва, у Москві було створено і перший навчальний технологічний центр ОРТ.

23 липня 1991 р. Управління справами Московського міського та Московського обласного комітетів Комуністичної партії Радянського Союзу підтвердило згоду на надання юридичної адреси спільному підприємству “ОРТ-ІНТ-ресурсоцентр” за адресою Москва, Великий Черкаський провулок, 17.
Таким чином, додатково до приміщення за адресою пров. Стопані (з 1994 – Огородний пров.), Д.6. влітку 1991 р. було відкрито ще одне офісне приміщення у Великому Черкаському провулку.
Лабораторії та навчальні приміщення перебували у будівлі у пров. Стопані, а на Великому Черкаському розташовувався представницький офіс.

Запрошення на відкриття офіційного представництва ОРТ у Москві
31 травня 1991 р. відбулося відкриття офіційного Представництва ОРТ у Москві за адресою: Великий Черкаський провулок, буд. 17

Ліфлет про співпрацю з IBM та СИПИ.
У 1991 році в рамках Пілотного проєкту IBM – ДЕРЖУМОВА СРСР у Свердловському інженерно-педагогічному інституті (нині – Уральський професійно-педагогічний університет – УДППУ) було відкрито Комп’ютерно-технологічний центр, оснащений персональними комп’ютерами IBM PS/2 та навчальним обладнанням Міжнародного Союзу ORT.
Встановлене обладнання, програмні засоби та методичне забезпечення дозволили розпочати підготовку фахівців у галузі високих та інформаційних технологій.

СПОГАДИ ПЕРШОГО РОЗДІЛУ ПРЕДСТАВНИЦТВА ОРТ У МОСКВІ АР’Є ГЕТТЕРА (ГУТЕРМАНА)

«Я приїхав до Москви 6 серпня 1990 і почав працювати в тісній співпраці з Московським інститутом нових технологій (ІНТ). Керував ІНТ професор О.Семенов. Ми також щільно співпрацювали із трьома його заступниками: А. Мордуховичем, М. Спокійним та Ст. Носкіним. На місцевому рівні, у Москві ми працювали у співпраці з Л.Кезіною – керівником московського міського Департаменту освіти.

На всесоюзному рівні ми працювали разом із Міністерством освіти СРСР: професором В. Афанасьєвим, директором проєкту з освіти в СРСР, начальником головного навчально-методичного управління вищої освіти. З його допомогою ми відкрили перші додаткові центри ОРТ у Мінську, Санкт-Петербурзі, Дніпропетровську та Свердловську.

Важливо відзначити, що це стало наслідком далекоглядності Джозефа Харматца (Josef Harmatz).»

5 квітня 1991 р. протокольний відділ Міністерства зовнішніх економічних зв’язків РРФСР видав Ар’є Гутерману службову картку №5.