У 1958 році президент Ізраїлю Іцхак Бен Цві, дослідник історії загублених колін Ізраїлевих, звернувся до ОРТ із проханням допомогти євреям Ефіопії.

Всесвітній Союз ОРТ направив своїх представників Робіна Гільберта та Германа Гуггенхейма до ефіопської провінції Гондар, щоб вивчити там становище місцевих євреїв.

У країні, все населення якої страждало від жахливих злиднів, хвороб і поневірянь, євреї також зазнавали переслідувань. Проте релігійні авторитети Ізраїлю до 1973 року відмовлялися визнавати їх євреями.

Через дипломатичні труднощі лише небагатьом ефіопським євреям вдалося іммігрувати до Ізраїлю.

У 1970-х роках OРТ, за підтримки американського комітету «Джойнт», зміг реалізувати невелику програму для єврейської громади Гондара. Програма включала поряд з медичною допомогою, так само загальну, сільськогосподарську та професійну освіту.

Професійна підготовка та єврейська освіта в провінції Гондар

Громадянська війна, що почалася в Ефіопії після повалення імператора Хайле Селассіє в 1974 році, створила для євреїв серйозну небезпеку.

Лише в 1977 році влада Ефіопії дозволила ОРТ вести навчання в провінції Гондар, але за умови, що воно буде доступне всьому населенню, а не тільки євреям.

Працівник відділу технічної допомоги всесвітнього Союзу ОРТ Жан-Клод Неджар у 1977 році почав здійснювати в Ефіопії широку програму професійної підготовки та єврейської освіти, яку фінансували уряди Канади, Нідерландів, Німеччини та США.

Професійна підготовка та єврейська освіта в провінції Гондар

ОРТ, єдина єврейська організація, що отримала дозвіл працювати в Ефіопії, не лише надавала єврейській громаді країни професійну підготовку разом із загальною єврейською освітою, знайомила з сучасною агротехнікою, надавала медичну допомогу та видавала позики на придбання насіння, інструментів та худоби, а й пов’язувала її з зовнішнім світом.

Професійна підготовка та єврейська освіта у провінції Гондар

1983 року, коли смута в Ефіопії стала прямою загрозою для єврейської громади, ізраїльська влада зуміла вивести з країни більшість євреїв, провівши секретну операцію під кодовою назвою «Мойсей».

ОРТ довелося негайно покинути Ефіопію, а допомогу ефіопським євреям, які врятувалися, продовжив Ізраїльський ОРТ через свої освітні програми.

Заняття з новими іммігрантами з Ефіопії. ОРТ відкрив спеціальні курси, щоб допомогти їм швидше пройти процес абсорбації та знайти себе у новій країні