21 жовтня 2021 року для всіх зацікавлених вчителів інформатики, технологій та робототехніки було проведено вебінар на тему “Новинки робототехніки – Brain Pad Pulse та Tick, вивчення C#Python”. Під час вебінару учасники познайомились з BrainPad Pulse та Tick, порівняли їх між собою та конкурентами. Були розглянуті особливості програмування та освітні можливості використання нових BrainPad для вивчення основ програмування (С#Python), робототехніки, електроніки та схемотехніки, розробки ігор. Також учасники вебінару познайомилися з документацією та API BrainPad, методикою створення структури курсів – Using API. Докладніше про методику можна прочитати перейшовши за посиланням: http://stem.ort.org/2021/08/27/using-api/.

Переглянути запис вебінару та презентацію можна у розділі “Вебінари” або за цим посиланням: http://stem.ort.org/2021/10/21/webinar1-21/ .

Вебінар проводив Анатолій Василюк, координатор програм ОРТ в НВК “ОРТ-Сімха” м. Києва.

Також нижче читайте статтю: BrainPad Tick та Pulse – новий погляд на навчальні плати.

Не секрет, що найпопулярнішими навчальними платами є Arduino, Raspberry Pi та Micro: Bit BBC. Ці рішення так чи інакше використовуються в освітньому процесі. Однак інформаційні технології та вимоги до них змінюються, і на цьому фоні з’являються нові плати, що відповідають новим вимогам. Такими новинками нещодавно стали плати BrainPad Tick та Pulse від американського виробника електроніки – GHI Electronics.

BrainPad – це освітній напрямок компанії GHI Electronics. З рішеннями BrainPad ми вже знайомі, адже давно працюємо з такими платами як BrainPad Classic, BrainPad Arcade, BrainPad Max.

Цього разу команда освітнього підрозділу поставила собі такі завдання та вимоги до нової плати. Ось деякі з них:

  • Плати повинні бути універсальними, щоб на їхній основі легко і просто можна було реалізувати основи програмування, основи електроніки, робототехніки, розробки ігор і т.д.
  • Плата має бути у різних форм-факторах.
  • Плати мають бути сумісні з периферією інших популярних плат.
  • Програмування може здійснюватися за допомогою блоків та мов програмування: C, C++, C#, BASIC, Java, JavaScript, Python.
  • Рішення повинні мати докладний та зрозумілий API.
  • Для програмування має використовуватися як стандартне, так і професійне програмне середовище з освоєнням його налаштувань.

Плати BrainPad Tick та Pulse справді універсальні і можуть бути використані для вивчення основ програмування, основ електроніки, робототехніки, розробки ігор тощо.

Нові рішення були виконані у двох розмірах мінімалістичний – BrainPad Tick та Micro:Bit-size.

Tick ​​має розміри 30х25мм. На платі є діодна матриця 5х5 з помаранчевими LED, 16 портів різного призначення, MicroUSB, дві функціональні кнопки (А та В) та кнопка скидання (RST). “Мозком” Tick виступає STM32L. Цієї плати цілком вистачає для виконання всіх перерахованих завдань, а мініатюрні розміри дозволяють використовувати Tick в мейкерських проєктах.

Pulse має розміри 51х42мм. На платі встановлено повноцінний дисплей OLED 128 × 64 пікселя. 25 портів різного призначення дозволяють створювати складні сенсорні системи. Також MicroUSB та порт для підключення зовнішнього живлення. На лицьовій стороні є дві кнопки (А та В). На звороті є кнопка скидання (Reset). На борту Pulse є акселерометр, п’єзодинаміки та термодатчики. “Мозком” Tick виступає STM32L.

Tick ​​і Pulse повністю сумісні з усіма рішеннями для Micro: Bit BBC і в основному сумісні з рішеннями для Arduino. Більше того, команда BrainPad співпрацює з відомим виробником рішень для налагоджувальних плат та випускає роботів, Game-пульти, електроніку та інші додаткові набори для BrainPad.

Для програмування розробники запропонували чотири опції. Коротко про них:

BLOKS – для блочного програмування Drag and drop.
DUE (онлайн середовище) – для кодингу на C++, C#, BASIC, Java, JavaScript, Python.
.NET C # з активним дебагером MycroPython.
Для нових плат розроблено докладну документацію та API, які постійно поповнюються новою корисною інформацією. Більш того, для учнів старших класів було закладено роботу з SITcore та локальною операційною системою для розробників TinyCLR OS, для цього розробники створили зрозумілу документацію щодо ядра та операційної системи.

Робота з Tick та Pulse передбачає також використання професійного середовища розробки Visual Studio, у рамках роботи з яким учні зможуть познайомитися з правильністю встановлення та налаштуванням середовища. Зокрема, встановлення TinyCLR OS та робота з менеджером пакетів NuGet.

PS. В ОРТ-Сімха команда ентузіастів розпочала тестування нових рішень BrainPad і вже скоро ми представимо результати нашої роботи.