Збереження традицій – це дуже важлива частина навчально-виховного процесу. Проте прийнято думати, що цим мають займатися класні керівники або вчителі мистецтва. Інколи цей процес зводиться лише до вишивання орнаментів. Але, насправді, це не так. Сучасні технології дозволяють вивчати традиції орнаментів і вишивання набагато цікавіше. Ба більше, як вам ідея навчити дітей створювати орнаменти власноруч за допомогою ПК, планшета чи телефона? А що ви скажете на те, щоб вивчати традиції і створювати оригінальні традиційні зображення, наприклад на заняття технологій при вивченні графіки? Насправді така можливість існує і все завдяки одному з інструментів створення орнаментів https://ornament.name/.

ornament.name – це онлайн ресурс, який дозволяє учням створювати власні орнаменти закладаючи туди різноманітний зміст, наприклад, закодувати ім’я, країну, сузір’я, почуття, музику, професії, спорт, тварини і багато іншого.

Ресурс має дуже зручний і інтуїтивно зрозумілий інтефейс. Серед головних особливостей варто виділити можливість графічного кодування символів латинського та украхнського алфавіту, різноманітних декоративних елементів, цифри і тд. Елементи орнаменту можна трансформувати, забарвлювати у різні кольри і розташовувати на свій смак. Слід відмітити, що редактор має два варіанти відображення орнаметну – квадратиками і хрестиками, які імітують вишиванку.

Створене зображення можна завантажити у форматі PNG, JPG, SVG. Далі це зображення можна використати для подальшої обробки у інших редакторах або використати для вишивання. Слід відмітити, що використати свій орнамент також можна для брендування одягу, посуду канцелярії і т.д.

Ресурс безкоштовний, але має деякі платні можливості. Хоче безкоштовної версії абсолютно вистачає для роботи з учнями.

Крім того ресурс має інструкцію та правила побудови орнаменту https://ornament.name/rules та відеоуроки.

Фото до цієї статті були взяті з сайту https://ornament.name/.

Ось так виглядає орнамент, де закодовано “ORT Ukraine”