Вітаємо, колеги!

Сьогодні поговоримо про цікаве рішення для розвитку мейкерства і основ програмування у дітей.

Нинішній ринок освітніх ресурсів досить насичений різноманітними рішенями. Проте, дуже часто, вони однотипні і не завжди мають гнучність при застосуванні. Але одне рішення привернуло увагу нашої команди R&D, адже воно начебто і не нове, але досить оригінальне і, плюс до того, дає поштовх для власних ідей творчості (які саме – поговоримо про це сьогодні).

І так, знайомимось: Invention Engine – рішення для мейкерства та програмування.

Invention Engine – це рішення від австарлійської компанії Microbrick, яку ми добре знаємо по такому робототехнічному рішенню, як Edison Bot (дані роботи активно використовуються в школі ORT Simha. Kyiv).

Invention Engine – це надійна практична платформа для вивчення інформатики та мейкерства.

Дана платформа включає в себе, власне набір з електронними компонентами, інструментами для проектування (на основі макетування на гофрокартоні) та середовище програмування проектів. Варто відмітити, що дане рішення також має пакет навчальних матеріалів.

Зазначимо, що модульна система дозволяє учням починати з основ, навчатися на практиці, напрацьовуючи навички та створюючи захоплюючі винаходи. Універсальність гофрокартону, гнучкість системи Invention Engine і всеосяжний характер ресурсів створюють багату, ігрову та доступну базу матеріалів, які учні можуть використовувати впродовж навчання.

Електронні компоненти представлені універсальним Хабом, який підключається до ПК, електронними модулями і батарейним блоком.

Хаб Invention Engine має USB-порт і 8 портів для підключення електронної периферії.

Електронна периферія включає в себе:
Батарейний блок (вміщує 4 батарейки типу АА)
Кнопка
Потенціометр (діапазон 0-280 градусів)
Дисплей
ІЧ-приймач
ІЧ-передавач
Світлодіод 
Датчик освітленості
Датчик магнітного поля і магніт
Мотор
Датчик звуку
ІЧ-датчик наближення
Сервомотор (діапазон 0-180 градусів)
Мікрофон
Датчик температури
Датчик нахилу

Invention Engine має інструменти для макетування і кріплення. Сюди входить трафаретна лінійка, завдяки якій можна зробити розмітку на гофрокртоні, спеціальні перфоратори для формування отворів під елементи кріплення і, власне пластикові з’єднувачі, завдяки яким електронний компонет можна закріпити в потрібному місці.

Середовище програмування – Invention Engine Blocks (www.inventionengine.app) безкоштовний, інтуїтивно зрозумілий і надійний.

Кодування за допомогою Invention Engine Blocks дозволяє учням бачити, як працюють їхні програми. Програмовані компоненти дозволяють учням перевірити свій код «у реальному часі» та забезпечити миттєвий відчутний зворотний зв’язок. Цей зв’язок допомагає учням розвивати важливі навички, такі як вирішення проблем і налагодження, у захоплюючій та веселій формі.
Invention Engine Blocks — це блочна мова візуального програмування на основі Scratch. 

Пакет навчальних матеріалів складається з 3 розділів:
Розділ 1 – Інформатика
Розділ 2 – Інженерний цикл
Блок 3 – Програмуємо свої винаходи

Підсумок. Сьогодні ми коротко розглянули нове рішення для програмування і мейкерства. Але хочемо звернути увагу на одну ідею, яка виникла у результаті вовчення цього набору.

Ідея. У наших школах накопичилось досить багато електронних компонентів, які ми використовуємо на уроках на базі microBIT, Arduino чи BrainPad. І конкретно під кожний контроллер і його електронні компоненти можна створити в 3D свою трафаретну лінійку і інструменти перфорації. А надрукувати це все можна на 3D-принтері! І використовувати на своїх заняттях. А пару листів гофрокартону завжди знайдеться:)