Продовжимо наше знайомство з онлайн-сервісами, які дозволяють різноманітнити процес навчання учнів програмуванню шляхом гейміфікації навчання. 

Сьогоднішнім нашим героєм буде “старший брат” сервісу OZARIA, а саме:

Сервіс CodeCombat

Режим доступу: https://codecombat.com/

Сам сервіс з’явився ще у далекому 2013 році і мав за мету познайомити учнів з програмуванням через комп’ютерну гру. Нині на сервісі представлена низка цікавих ресурсів, які знайомлять учнів з популярними мовами програмування (Python, JavaScript, Java, C++, CoffeeScript, Lua), мовою HTML та іншими важливими напрямками інформатики.

Розпочати роботу з CodeCombat дуже легко. Достатньо перейти за посиланням, яке вказано вище, зареєструватися на сервісі і приступити до самостійного опанування основних можливостей сервісу. І оскільки все є інтуїтивно зрозумілим, то це буде під силу як і учню так і вчителю.

Однак, для ефективної організації навчального процесу, рекомендуємо організувати роботу так само, як це було зроблено з сервісом OZARIA.

Крок 1. Реєстранція вчителя

Для реєстарції вчителю достатньо натиснути на кнопку

Далі система пропонує спробувати у роботі сервіс OZARIA. Проте, оскільки нас цікавить саме CodeCombat, то у вікні, що з’явилось, необхідно вибрати Continue With CodeCombat

На наступному кроці необхідно вказати облікові дані для профіля вчителя і створити акаунт для подальшої роботи.

!!! Якщо вчитель уже зареєстрований на сервісі OZARIA, то він може використовувати CodeCombat з тим же обліковим записом, просто увійшовши в систему з відповідними даними.

Крок 2. Створення віртуального класу

Віртуальні класи є зручним інструментом у роботі вчителя, оскільки дозволяють контролювати процес навчання. Використовуючи їх, учитель має змогу запрошувати до них нових учасників, слідкувати за прогресом учнів та багато іншого.

Для створення вірутального класу достатньо після входу в систему натиснути кнопку

Далі можна налаштувати сам клас:

  • задавши йому назву,
  • вибравши мову програмування для учнів (Python, JavaScript або C++)
  • вказавши, коли саме та як має відбуватися навчальний процес (на уроці, після уроків, тощо)
  • вказавши вік для учнів
  • та багато іншого

Після натиснення на кнопку Create Class учитель побачить новий клас у списку всіх класів і може додати до нього нових учасників

Додати нових учнів до класу можна трьома способами:

  • повідомивши учням унікальний код класу,
  • повідомивши учням унікальне посилання, за яким вони можуть приєднатися до класу,
  • відправши учням на електрону адресу запрошення.

Крок 3. Використання сервісу учнями

Після того, як вчитель створив віртуальний клас, він пропонує учням приєднатися до нього (за допомогою одного із перерахованих вище способів). Наприклад, учень може приєднатися через унікальний код класу. Для цього, на головній сторінці сервісу CodeCombat, він має:

  • Натиснути на кнопку
  • У вікні, що з’явиться, необхідно вказати код класу
  • Натиснути кнопку Continue
  • Далі учень, аналогічно діям вчителя, може створити новий обліковий запис, або ж використати для входу дані для сервіса Ozaria (якщо такі уже є).

Після входу в систему учень може приступити до навчання у своєму класі, натиснувши на кнопку Start

Навчання проходить у формі гри, де учням пропонується виконати низку навчальних завдань, які представлено у вигляді окремих місій (пунктів на інтерактивній карті)

Під час гри учні можуть налаштувати свого персонажа, вчаться ним керувати за допомогою мови програмування, здобувають нагороди. Все це викликає в учнів неабиякий інтерес!

Під час проходження гри учні знайомляться з таким важливими поняттями програмування як: алгоритми, об’єкти та їх властивості, функції та їх аргументи, типи даних, цикли, змінні і т.п.

Участь учнів у змаганнях

Розробники CodeCombat наділили свій сервіс ще однією цікавою можливістю – учні мають змогу приймати участь у змаганнях. Для цього, знаходячись у своєму кабінеті, угорі сторінки вони можуть приєднатися до інтелектуальних арен. Однією із таких арен є Magma Mountain

На таких аренах змагаються учасники зі всього світу і ваші учні мають змогу помірятися з ними силами. Самі змагання проходять також у вигляді гри, де учням треба виконати певну місію. Для перемоги треба написати програмний код, який буде ефективнішим, чим код опонента.

Для участі в змаганнях учні мають:

  • Вибрати арену
  • Переглянути, якщо це необхідно, відео-керівництво (TUTORIAL)
  • На сторінці змагань натиснути кнопку PLAY
  • Вибрати мову програмування та рівень складності
  • Розпочати змагання і спробувати виграти

Корисні інструменти для вчителя

Окрім роботи з віртуальними класами, учитель має змогу також скористатися додатковими корисними інструментами.

  • У розділі TEACHER TOOLKIT він може ознайомитися з довідковими матеріалами по роботі в ситемі
  • У розділі COURSE GUIDES є можливість доступу до різноманітних методичних матеріалів (презентації, уроки, відео, вирішення завдань, тощо), які можуть допомогти вчителю ефективно організувати процес навчання

Online-класи CodeCombat

Ще одна цікава можливість сервісу CodeCombat полягає у тому, що будь-хто може безкоштовно приєднатися до online-класів. Навчаючись в цих класах, учні і не тільки, мають можливість вивчати теми, які не є доступними за-замовчуванням. Навчання в таких класах відбувається за певним графіком і щоб навчатися в них необхідно:

  • На головній сторінці натиснути кнопку Explore Online Classes
  • Далі необхідно переглянути графік занять, вибрати для себе найбільш зручний час, мову програмування та рівень складності
  • Приєднатися до заняття у вибрану дату та час.

Як ми можемо побачити, сервіс CodeCombat дійсно є цікавим інструментом. Використовуючи його, ми можемо не лише навчати дітей програмуванню, а й зробити процес навчання цікавим та різноманітним!