Продовжимо нашу подорож у світ ресурсів, які дозволяють зробити процес навчання учнів програмуванню більш цікавим та нестандартним за рахунок використання ігрового підходу.

Знайомтесь,

Додаток Lightbot

Lightbot – це гра-головоломка, яка була створена ще у далекому 2008 році, і яка є дуже популярною серед учнів та вчителів різних країн світу.

На даний момент ця гра доступна у вигляді додатків на популярні мобільні платформи Android та iOS. При цьому існують як платні версії таких додатків (наприклад, Lightbot : Programming Puzzles, Lightbot JR, тощо) так і безкоштовні (наприклад, Lightbot : Code Hour). Зрозуміло, що в перших – функціонал дещо вищий!

Окрім всього, існує також безкоштовна онлайн-версія гри, яку можна запустити прямо в браузері. І хоча Lightbot свого часу був побудований на базі технології Flash, а останню, як відомо, вже не підримують браузери, ми все ж таки знайшли можливість, як запустити цю гру на вашому комп’ютері чи ноутбуці.

Посилання на ресурс: http://info.ort.education/fga/lightbot

Основний герой у грі – виконавець Робот, який має включити на всіх синіх плитках світло. Керування роботом відбувається за допомогою блоків-команд. Користувач розміщує необхідні блоки в полі команд в порядку, який дозволить вирішити чергове завдання.

Система команд виконавця представлена такими блоками:

КомандаОпис
Зробити крок вперед.
Поворот направо або наліво.
Стрибок вгору або вниз.
Увімкнути світло на синій плитці. При повторному увімкненні світла на тій же плитці – воно вимикається.
Виклик підпрограми.

Всього в безкоштовній web-версії гри представлено 12 навчальних рівнів (в платних версіях до 40 рівнів)

Завдання рівнів побудовані за принципом “від простого до складного”, що дозволить учневі “плавно” зануритися в тему.

Вирішуючи завдання рівнів, гравець на практиці знайомиться та засвоює такі фундаментальні поняття програмування, як:

  • Виконавець та його команди.
  • Конструкція слідування.
  • Підпрограма (функція), опис підпрограми, її виклик.
  • Рекурсія.
  • Та ін.

Резюмуючи все вищесказане, можна стверджувати, що додаток Lightbot (навіть його безкоштовна версія) однозначно може поповнити колекцію цікавих та дієвих інструментів учителя при навчанні учнів програмуванню.