Багато вчителів інформаційних технологій перебувають у пошуку нових та прогресивних освітніх рішень. Але навіть за наявності можливостей для розвитку ІТ у школі досить рідко нові роботи, плати або технології впроваджуються в освітній процес. Чому так відбувається? Однією з основних причин є відсутність готових розроблених уроків. Давайте разом розберемося, чи є вищезгадана причина проблемою для впровадження нових ІТ-рішень.

Почнемо з того, що наявність готових розроблених уроків до конкретного рішення – це зручно і практично, але має низку недоліків. Чому? Справа в тому, що нові технології часто до нас приходять з інших країн (США, Китай, Корея тощо). Зазвичай, ці матеріали підходять для системи освіти країни розробника, але не підходять для нас. Наприклад, матеріали LEGO Mindstorms EV3 Education досить складно застосовувати на наших уроках без попередньої «модернізації». Думаю, робототехніки мене зрозуміють.

Але як бути, якщо рішення дуже цікаве та актуальне, але готових розроблених уроків до нього немає. А впровадити його дуже хочеться!

На допомогу вчителю може прийти методика Using API. Справа в тому, що більшість рішень мають документацію та API. Із документацією все зрозуміло. Якщо просто, то документація – це інформація про продукт та особливості роботи з ним. Але що таке API?
API – Application Programming Interfaces – інтерфейс прикладного програмування – це готові конструкції мови програмування, що дозволяють учневі (розробнику) робити складні речі з меншими зусиллями. По суті, вони “ховають” складніший код від учня, забезпечуючи простоту використання. У простому розумінні API це набір команд (інструкцій) для програмування рішення.

Наприклад розглянемо аналогію з електромережами. Коли ви хочете використовувати електрочайник або праску, ви просто підключаєте його до розетки і все працює. Ви не намагаєтеся підключити проводи електроприладу безпосередньо до джерела струму, тим більше, що робити це марно і, якщо ви не електрик, складно і небезпечно.

Власне, методика Using API передбачає, що вчитель вивчає документацію та освоює API обраного рішення. У процесі з API вчитель напрацьовує приклади коду. І на основі отриманих знань вибудовує у певній послідовності структуру свого курсу з вивчення цього рішення. Зазвичай структура такого курсу виглядає як таблиці.

Для більшого розуміння розглянемо приклад.
Уявимо, що Вас зацікавило рішення BrainPad Pulse (цікаве рішення з яким ми вас незабаром познайомимо). Ми вивчаємо його документацію та API.

Як практикуючі вчителі ми розуміємо, що слід дотримуватися принципів «маленьких кроків» та «від простого до складного».

На основі API та розуміння рівня знань своїх учнів формуємо свою структуру курсу. У таблицю програми курсу можна включити такі стовпці: «Тема», «Короткий зміст уроку», «Завдання», «Модуль API» та інші.

Дивлячись на таку структуру можна чітко зрозуміти, що вивчаємо і які завдання виконуємо на кожному уроці. Для практикуючих вчителів цього цілком достатньо, щоб запровадити нове рішення в освітній процес. Ще дуже важливо постійно навчати дітей роботи з API та документацією, щоб вони могли самостійно дивитися модулі API і на основі прикладів писати свої програми. Чому це важливо? Справа в тому, що таким чином ми демонструємо професійний підхід до розробки, оскільки робота з API та документацією – це реальні та дуже важливі навички майбутнього програміста.

Безперечно, ґрунтовна розробка курсів – це важливий, складний, часозатратний та трудомісткий процес. Але, дуже часто, навіть із ідеальними розробками нові курси викладаються не дуже якісно. Тому, методика «Using API» – дозволяє подивитися на розробку та викладання нових курсів якісно новим поглядом.

Таким чином, методика «Using API» є сучасним підходом для ефективної розробки навчальних курсів та більш прогресивним способом навчати дітей програмуванню, робототехніці, розробці програмних рішень.

PS. Безумовно, такий підхід ще недостатньо поширений у наших країнах і його дуже часто критикують. Але прогрес, у тому числі освітній – не зупинити. Як показує моніторинг ІТ-освіти США, Канади, Південної Кореї, Японії та ряду Європейських країн, Using API дуже активно і успішно використовується для ІТ-освітніх напрямків.

PPS. «Using API» – одна з основних методик на курсах ІТ-професій.

Тестування методики «Using API» активно буде проводитись на базі НВК ОРТ Сімха (м. Київ).

Анатолій Василюк,

Координатор центру ОРТ Сімха (м. Київ)