Для ефективності вивчення низки предметів дуже часто видаються різні методичні рекомендації, що рясніють переліком крутих цифрових лабораторій, списком мультимедійного ПЗ і цілим рядом мобільних пропозицій. Але існує багато простих методів, які дозволяють засвоїти і закріпити матеріал набагато краще за наймодніші педагогічні технології.

Сьогодні поговоримо про створення простої гри для занять з «неорганіки» у шкільному курсі хімії.

І так, основними елементами гри будуть гральні кубики (кістки), тільки не звичайні, а з хімічним ухилом.

Для проведення дидактичної гри потрібні кубики, на гранях яких замість точок від 1 до 6 будуть нанесені катіони та аніони.
Візьмемо класичну просту таблицю розчинності. У ній 12 аніонів та 18 катіонів. Тобто, у нас вийде 2 кубики з аніонами та 3 з катіонами.

Основна ідея гри така: учень бере пару кубиків: один із катіонами – інший з аніонами. Кидає їх і дивиться, який катіон і аніон випав (виявився на верхній грані кубика) після цього повинен записати їх на дошці, а далі написати правильну формулу речовини, яка утворена цими іонами.

Які питання для аналізу отриманої речовини можна поставити?
1. Назвіть формулу речовини.
2. До якого класу органічних сполук воно належить (кислота, основа, сіль, оксид).
3. Яка валентність металу та кислотного залишку (якщо це сіль)?
4. З точки зору розчинності у воді, яка ця речовина (дивимося таблицю розчинності: розчинна, малорозчинна, нерозчинна)?
5. Яка відносна молекулярна маса цієї речовини (дивимося Періодичну систему, рахуємо).
6. Як можна отримати таку речовину?
7. Який агрегатний стан речовини за нормальних умов?
Далі можуть бути інші питання, що стосуються цих речовин або використовувати лише деякі необхідні питання.

Кубики можна використовувати частково, наприклад, для вивчення основ викладаємо один кубик гідроксильною групою ВІН до верху, а три кубики з катіонами металів учні можуть викидати і тренуватися правильно писати хімічні формули основ.

Також кубики можуть використовуватися щодо інших неорганічних сполук.

Дані кубики можуть використовуватися як з вивчення нового матеріалу, закріплення знань, так і на самостійних роботах (необхідні завдання попередньо пишуться на дошці, а учні самі викидають собі комбінацію катіонів і аніонів для визначення аналізованих речовин).

Виготовлення. Кубики можна зробити із щільного картону, надрукувати на 3D принтері, обклеїти існуючі кубики наклейками, написати на порожніх кубиках перманентним маркером. Ми надрукували кубики на нашому новому 3D верстаті SnapMaker від EdPro.

Враховуючи простоту створення та різноманітність матеріалу з хімії, можна створювати кубики на різну тематику та з різними тематичними позначеннями.

Уроки з дидактичною грою “Хімічні кубики. Неорганіка” регулярно проводяться на заняттях хімії НВК ОРТ Сімха (м. Київ). Зараз ми працюємо над створенням дидактичних ігор на кубиках з фізики та географії.

PS. Зразки файлів для 3D-друку кубиків та друку макетів на картоні завантажуйте за посиланням нижче.

https://go-gl.com/lZig

Анатолій Василюк.

Координатор центру ОРТ Сімха (м. Київ)

Свої запитання ви можете писати у коментарях.