Діяльність ОРТ в Ірані

Напередодні Хануки ми вирішили змінити хронологічний порядок розповіді про цікаві сторінки історії ОРТ та створити спеціальний випуск.

Кілька днів тому Центральний архів історії єврейського народу в Єрусалимі, в якому зберігається величезний фонд матеріалів з історії ОРТ, опублікував ці фотографії, пов’язані з роботою ОРТ в Ірані та Ханукою.

У 1950-х років в Ірані проживало близько 100 000 євреїв.
Правління Мухаммада Реза Шаха Пехлеві [роки життя 1919-1980, роки правління 1941-1979] дозволило євреям вільно вести релігійне та громадське життя, у тому числі й відзначати єврейські свята.
У Центральному архіві історії єврейського народу в Єрусалимі є фотографії підготовки до Хануки у навчальному закладі ОРТ у Тегерані.

Підготовка до Хануки, ОРТ-Іран

Листівка до Хануки від ОРТ Америка

Але 1950-ті роки були ще й роками великої економічної кризи у країні. Дітям доводилося працювати разом з батьками, і вони не отримували жодної освіти, крім елементарної релігійної.
Діяльність ОРТ в Ірані розпочалася 1949 року.
У 1950 році ОРТ відкрив ремісничі училища для підготовки мулярів і теслярів, які незабаром виявилися переповненими. Вже через рік у Тегерані, Ширазі та Ісфахані діяли 16 ремісничих училищ та навчальних майстерень ОРТ, де велася підготовка механіків, електриків, кравців, столярів та вишивальниць.
Така підготовка полегшувала долю іранських євреїв, допомагаючи їм забезпечувати себе не тільки залишаючись на батьківщині, а й у разі еміграції, що все збільшується, до Ізраїлю.
У 1960-ті роки зі зростанням видобутку нафти в Ірані почалося економічне піднесення, і потреба у кваліфікованих випускниках училищ ОРТ зросла. У програмах училищ з’явилися нові спеціальності, зокрема холодильна техніка. Вперше розпочалася професійна підготовка дівчат за такими спеціальностями, як швачка чи секретар.
Було відкрито спеціальні класи для дітей зі слабким здоров’ям та з психологічними проблемами.
У 1961 році було розширено гуртожитки при училищах, що дозволило залучити до навчання дітей з невеликих міст.
Як і в інших країнах, діяльність ОРТ в Ірані сприяла підвищенню самостійності єврейської громади, наближала її спосіб життя до сучасного.


Зростання числа випускників навчальних закладів ОРТ, зайнятих у діловому житті та в промисловості, вело до підвищення рівня життя як їхніх сімей, так і всієї громади загалом.
Після повалення шаха наприкінці 1970-х років усі навчальні заклади ОРТ в Ірані перейшли у відання нового ісламістського режиму. Хоча їхні двері завжди були відчинені і для неєвреїв, ситуація в країні стала надто важкою для продовження діяльності ОРТ.
У 1980-х роках більшість програм ОРТ поступово згорталося, у міру того, як все більше іранських євреїв виїжджало до Ізраїлю.
У Центральному архіві історії єврейського народу в Єрусалимі зберігається ще багато фотографій, що документують професійну та освітню діяльність ОРТ в Ірані та інших країнах.