У грудні 2019 року ми проводили вебінар на тему «EdPro Amperia – освітнє рішення для вивчення фізики», за допомогою якого можна провести 100% лабораторних робіт та 75% демонстраційних робіт із фізики (які закладені в українську державну програму). Після більш детального вивчення набору та проведення ряду лабораторних та дослідницьких робіт було виділено низку переваг, чому саме це рішення необхідно використовувати на уроках під час вивчення розділу «Електрика та магнетизм».

Автономність. Класичні комплекти приладів з електрики та магнетизму передбачають наявність у кабінеті фізики електричної мережі з розетками на столі та напругою 36В. Або спеціальних столів із розетками та напругою 220В, в які підключаються спеціальні блоки живлення з постійною стабілізацією напруги. А що робити, якщо такого кабінету немає? Чи обладнати його таким чином неможливо? При роботі з EdPro Amperia такого немає, оскільки джерела живлення та мультиметри мають вбудовані акумулятори, які заряджаються від мережі за допомогою спеціального адаптера. Акумулятори досить «живучі» одного заряду вистачає на досить тривалий час.

Мобільність. Безумовно, проводити всі заняття з фізики необхідно у спеціальному кабінеті. Але що робити, якщо такого кабінету немає? Або в умовах карантину учні не переходять із класу в клас, а навчаються в тому самому кабінеті. Тут EdPro Amperia дуже рятує, тому що зарядити необхідні компоненти можна перед уроком, а сам набір упакований в компактний пластиковий бокс і переносити його з кабінету в кабінет не важко. У разі карантину елементи набору можна обережно обробляти неагресивними до пластику антисептиками.

Цифрова лабораторія При проведенні лабораторно-дослідницьких та демонстраційних робіт часто-густо потрібно зчитувати різноманітні дані. Не всі класичні прилади дозволяють давати високоточні та динамічні результати. Часто для цих цілей використовуються дорогі цифрові лабораторії, такі якVernier, Einshtein, NeuLog, LabDisk Physio, Polynom. Але, при роботі з EdPro Amperia немає необхідності використовувати цифрові лабораторії, тому що блок живлення та мультиметр мають властивості цифрової лабораторії, більше того, вони мають WEB-інтерфейс цифрової лабораторії, де можна формувати графіки даних, отриманих з мультиметра, аналізувати їх та обробляти. Мультиметр має вбудований модуль Wi-Fi. Це означає, що коли він підключений до шкільної Wi-Fi мережі інші пристрої (ПК, планшети, смартфони і т.д), підключені до цієї мережі можна використовувати для отримання результатів роботи мультиметра і проводити автоматизовані експерименти.

Магнітні контакти (з’єднувачі) та простота складання. EdPro Amperia використовує свої запатентовані магнітні з’єднання, які забезпечують швидке збирання електричних ланцюгів на занятті. Тому залишається більше часу для проведення досліджень. Ще однією важливою перевагою є те, що якщо учні випадково зачеплять контакти, то вони легко від’єднуються, і зачепивши один провідник за рукою не потягнеться весь електричний ланцюг, а це може призвести до пошкоджень компонентів і, що не рідко, коротким замиканням.

Документація та матеріали. EdPro Amperia має дуже добре опрацьовану документацію для вчителя. Пропрацювавши з набором та документацією учителю не буде складно розібратися з рішенням та швидко перейти до роботи.  У документації є рекомендації щодо проведення всіх демонстраційних робіт.

Для учня розроблено робочі листи для виконання всіх лабораторних із завданнями, поясненнями, схемами збирання електричних кіл, таблицями для результатів, аналізом результатів та додатковими завданнями. Зараз вони всі українською мовою, але адаптувати російською не важко. Зараз розробники знімають цикл відео з проведення лабораторних робіт на базі EdPro Amperia.

Перспектива

EdPro Amperia – це чудове рішення для технологічних STEM проєктів.

Інтеграція з Arduino. Як виявилося, мультиметр EdPro Amperia легко інтегрується з проєктами Arduino і може використовуватися, як візуалізатор даних на своєму екрані або через свій WEB інтерфейс.

Цифрова лабораторія на основі Amperia. За допомогою мультиметра EdPro Amperia і недорогих сенсорів Arduino можна створити свою власну цифрову лабораторію. Прилади в лабораторії можна розробити саме такими, які потрібні для проєкту чи предмета, а мультиметр добре візуалізуватиме його показники.

Інтеграція відбувається з іншими сенсорами. EdPro Amperia легко інтегрується із сенсорами інших виробників, які мають відкритий інтерфейс.

Важливо! Зараз у компанії EdPro йде розробка комплекту датчиків Amperia, які можна буде використовувати не тільки на фізиці, а й хімії, біології, географії та екології. Окрім датчиків готується нова версія прошивки для мультиметра з відображенням значень та величин нових датчиків.

Підсумок. EdPro Amperia має багато очевидних переваг перед іншими освітніми рішеннями.

Важливо! Якщо вам потрібна допомога у роботі з EdPro Amperia – пишіть у відділ R&D ORT FSU. Ми організуємо онлайн-навчання.

В НВК ОРТ Сімха (м. Київ) EdPro Amperia вже другий рік успішно використовується на заняттях фізики, також ми плануємо використовувати EdPro Amperia на гуртках з фізики для учнів 7-10 класів.

Анатолій Василюк.

Координатор центру ОРТ Сімха (м. Київ)

Свої запитання ви можете писати у коментарях.

У статті використані скріншоти із сайту https://amperia.edpro.ua/.