В історії ОРТ є багато чудових людей, які відіграли важливі ролі у становленні організації. Одним із таких був Леон Брамсон (1869-1941), який був практично другим керівником ОРТ у період роботи організації в Росії та засновником Всесвітнього Союзу ОРТ.

Леон (Леонтій) Мойсейович Брамсон народився в Ковно (нині – Каунас, Литва) 29 квітня 1869, там же навчався в гімназії, потім відвідував юридичний факультет Московського Університету, який закінчив у 1890 році. Після закінчення університету Брамсон переїхав до Петербурга, де увійшов до адвокатури і одночасно зайнявся активною громадською діяльністю, яка з роками поглиблювалася, охоплюючи все більш різноманітні сторони загальноросійської та єврейської дійсності.

Зі студентських років Леон виступав як публіцист і громадський діяч, статистик. Він був автором робіт та досліджень з питань освіти та емансипації єврейського народу, з історії єврейського руху в Росії; був організатором перепису єврейського населення Росії, був членом редакції газети та журналу «Схід»; працював помічником присяжного повіреного, а потім і самим присяжним повіреним при Санкт-Петербурзькій судовій палаті.

Л. Брамсон активно займався політичною діяльністю та був обраний до першої російської Думи як депутат від селянства, де боровся за громадянську рівноправність євреїв.

У 1911 році Леон Брамсон став виконавчим директором ОРТ.

Після Лютневої революції 1917 А. Керенський запропонував йому пост міністра у Тимчасовому уряді, але Л. Брамсон пропозицію відхилив.

Він брав участь у підготовці Установчих зборів, розігнаних більшовиками, за що потім був відданий під суд як противник Жовтневої революції та засуджений до «громадського осуду».

Леон Брамсон з дружиною та дітьми, Санкт-Петербург

За дорученням ОРТ та пов’язаною з нею єврейською гуманітарною організацією ОЗЄ (Товариство охорони здоров’я євреїв) Л. Брамсон об’їздив майже весь світ, і за його діяльної участі в різних країнах – від Індії до Нідерландів, від Австралії до Швейцарії – виникли комітети ОРТ-ОЗЄ та пройшли масові кампанії на їх підтримку.

Помер Л. Брамсон у 1941 році у Марселі (Франція), куди керівництво Світового союзу ОРТ переїхало під час Другої світової війни.

Ім’ям Леона Брамсона було названо коледж ОРТ у Нью-Йорку.

Повідомлення про смерть Леона Брамсона

Надгробний камінь сім’ї Брамсонів, Марсель, Франція.