Питання вивчення робототехніки в режимі online сьогодні є особливо актуальним. Напевно, ви згодні з тим фактом, що вивчати робототехніку, не маючи ніякого  доступу до навчального обладнання, доволі складно. На одному із наших вебінарів (режим доступу: http://stem.ort.org/2023/10/13/webinar12-10-23-ukr-1/) був проведений огляд online-ресурсів, які допоможуть вчителю ефективно організувати навчання у заданому напрямку. Проте, – все не обмежується розглянутими на вебінарі сервісами! Існує низка інших дієвих інструментів, які можуть стати в нагоді при вивченні робототехніки в режимі online.

Сервіс RoboBlockly

Режим доступу: https://roboblocky.com/

Віртуальний робот OmniBot, який є активним за замовчуванням, може виконувати певні місії.

Керування роботом відбувається за допомогою програмного коду, який має створити учень за допомогою блочної мови програмування (Blockly). Програма будується за рахунок перетягування блоків на робоче поле і поєднання їх у правильній послідовності.

Перші кроки

Розробники сервісу представили для користувачів детальні керівництва, які допоможуть їм розібратися з інструментарієм цієї платформи. Всі керівництва (режим доступу: https://roboblocky.com/tutorials) являють собою покрокові текстові інструкції. Деякі із них є інтерактивними і можуть бути запропоновані учням для самостійного опрацювання у разі виникнення додаткових запитань і для початкового знайомства з середовищем. Зокрема, в керівництвах можна знайти таку важливу інформацію:

  • Як змінити віртуальний світ?
  • Як змінити віртуального робота і його налаштування?
  • Як здійснити зберігання і завантаження проєктів?
  • Як працювати з блоками?
  • Тощо…

Ще один тип керівництв – відео-інструкції, але для їх перегляду необхідно попередньо зареєструватися на платформі. Відмітимо, що реєстрація відкриває додатково ті можливості платформи, які не є доступними за-замовчуванням.

Інтерактивні курси

Ще однією цікавинкою сервісу RoboBlockly є наявність інтерактивних курсів (режим доступу: https://roboblocky.com/curriculum/).

Рис. Доступні курси

Вони являють собою систему завдань, яку можна використовувати для дітей різного віку і яка дозволить зробити перші кроки в світі програмування (і не тільки!) у цікавому форматі.

Рис. Приклад інтерактивного завдання

Окрім всього, використовуючи задані курси, вчитель може підчерпнути у свою методичну копілку чимало цікавих ідей.

Портал ідей і активностей

Для пошуку ідей та активностей для уроків вчитель може також використати портал активностей (режим доступу: https://roboblocky.com/activity-portal/).

Рис. Приклади активностей

На ньому представлена низка цікавих задач, які можна запропонувати учням для самостійної роботи.

У даному огляді були описані основні можливості сервісу RoboBlockly і ми впевнені в тому, що в умілих руках він може стати цікавим і дієвим інструментом для вивчення робототехніки в режимі online.