Продовжимо нашу подорож країною ресурсів для вивчення робототехніки за допомогою онлайн-ресурсів та використання ігрового підходу до навчання.

І розпочнемо ми з невеликої історичної довідки.

У 2019 році в Новій Зеландії в результаті тісної співпраці Autonomous Works Ltd і 3D Printing Systems Limited була створена освітня організація Kai’s Education.

Офіційний сайт: kaiseducation.com

Основним напрямком її роботи – є впровадження освітніх рішень для ефективного вивчення в школі програмування та основ робототехніки. Для досягнення цієї мети працівники компанії створили два робототехнічних рішення: KaiBot і Kai’s clan.

KaiBot
Kai’s Clan

Рішення, які запропонувала компанія Kai’s Education були настільки ефективними, що у 2022 році ця організація отримала нагороду “Кращий продукт в області освітніх технологій в США” разом з ще одним, всім відомим, рішенням Lego Spike.

Окрім реальних роботів, компанія Kai’s Education пропонує також до уваги свою віртуальну розробку – сервіс Kainundrum. З його допомогою можна програмувати віртуальних роботів, що дозволяє учням зануритися у світ робототехніки, не маючи ніякого обладанання.

Платформа Kainundrum

Розглянемо особливості роботи з сервісом Kainundrum.

Насамперед, необхідно відкрити саму платформу. Зробити це можна, перейшовши за посиланням: https://kainundrum.com/.

Платформа працює на основі віртуальних кімнат, які створюються при використанні сервісу.

При першому вході система пропонує учням налаштувати свого віртуального робота, що є гарним елементом в геймифікації навчального процесу.

Після зберігання налаштувань можна керувати:

  • Відображенням вікна з віртуальниим світом для робота.
  • Відображенням вікна, де можна створювати програми для робота.
  • Запуском та зупинкою програми для робота.
  • Проєктами.
  • Тощо.

Зробити це можна за допомогою відповідних команд на панелі керування, яка за замовчуванням розміщується в нижній частині вікна.

Окрім всього, користувач має змогу запросити до своєї кімнати інших учасників. Для цього достатньо натиснути на кнопку Invite і надіслати запрошення для інших учасників.

Віртуальний робот може виконувати певні місії у лабіринті – самотужки, або взаємодіючи з роботами інших учасників кімнати. Для цього необхідно створити програмний код для робота. Зробити це можна за допомогою блочної мови програмування Blockly:

Або ж з використанням мови Python:

Довідкові матеріали

Для знайомства з платформою Kainundrum її розробники розробили низку навчальних відео, які знайомлять користувача:

  • З особливостями роботи на платформі.
  • З особливостями створення програм для робота.
  • З особливостями використання проєктів.
  • З устроєм віртуального робота.
  • Тощо.

Режим доступу: https://kaiseducation.com/video-tutorials

Окрім всього, для вчителів доступні також розробки навчальних занять, які можна використати при підготовці до уроків.

Режим доступу: https://kaiseducation.com/kaibot-lesson-plans/

У даному огляді було лише коротко представлено основні можливості платформи Kainundrum. І ми впевнені в тому, що трішки поекспериментувавши, учитель зможе ефективно використовувати цей інструмент для організації навчання при вивченні напрямку робототехніки та програмування у школі.