На сьогоднішній день існує чимало змагань з робототехніки для учнів різного віку і одним із них є FIRST Tech Challenge (FTC) (більш детально див. за посиланням: en.wikipedia.org/wiki/FIRST_Tech_Challenge). Самі змагання проходять в декілька етапів (розпочинаючи з регіональних відбіркових турів і закінчуючи чемпіонатом світу) і кожного року присвячені окремій темі.

Особливістю цих змагань є те, що для участі в них необхідно використовувати спеціальне обладнання, яке коштує чимало. Однак, навіть не маючи його в наявності, кожен може спробувати себе в ролі учасника цих змагань. І в цьому може допомогти сервіс FTCSIM.

Сервіс FTCSIM

Режим доступу: ftcsim.org

На ресурсі FTCSIM є чимало корисних матеріалів, які можуть стати в нагоді вчителю робототехніки. Але найбільшу цінність являє собою online-симулятор, який і дозволить зануритися у світ FTC.

Реєстрація/Вхід

Насамперед, необхідно здійснити реєстрацію (вхід) на вказаному ресурсі. Це дозволить отримати доступ до всіх його функцій з можливістю зберігання прогресу.

Проходження курсу

Наступний крок, який рекомендується зробити, це – проходження курсу, який доступний на сервісі.

Уроки заданого курсу представлені в послідовності, яка дозволить:

  • Опанувати користувачу інтерфейс симулятора.
  • Познайомить його з командами керування роботом.
  • Навчить використовувати датчики і актуатори віртуального робота при вирішенні різних завдань.

Кожен крок курсу складається з низки завдань різного рівня складності, які доповнють одне одного і дозволяють корисувачеві опановувати навчальний матеріал невеликими кроками.

Навчання на курсі відбувається в інтерактивному діалозі з героєм Єлизаветою, яка спрямовує дії користувача по опануванню певних функцій середовища і роботі з віртуальним роботом. Виконуючи всі вказівки Єлизавети, користувач буде відчувати себе впевнено і зможе виконати запропоновані завдання.

Геймифікація навчання

Щоб підвищити інтерес до навчання розробники сервісу використовують елементи геймифікації навчання. Так, проходячи певні місії, учасники здобувають різні нагороди. Це дозволяє зробити процес більш цікавим і підвищує мотивацію учнів. Переглянути свої досягнення учень може у розіділі Achievements.

Власні світи

Окрім стандартних віртуальних світів, які наявні в курсі, можна створювати свої власні світи. Для цього необхідно:

  • Відкрити інструмент WORLD BUILDER
  • Створити новий світ
  • Використовуючи наявні інструменти, побудувати світ за своїм уподобанням

Інші можливості

На сервісі FTCSIM є ще багато інших цікавих інструментів. Зокрема, це:

  • Можливість спробувати свої сили у вирішенні олімпіадних завдань (режим COMPETITION FIELDS).
  • Можливість сувмісних змагань (режим MULTIPLAYER).
  • Тощо

Сервіс FTCSIM дійсно заслуговує уваги! При умілому використанні цього інструменту вчитель зможе організувати процес навчання основам робототехніки на високому рівні і різноманітнити свою колекцію дієвих інструментів для цього напрямку!