Сучасні педагогічні технології неможливі без активного застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Впровадження ІКТ в освітню діяльність покликане підвищити ефективність уроків, звільнити вчителя від рутинної роботи, посилити привабливість подачі матеріалу, тощо. Серед ресурсів, які вчитель може використати в своїй діяльності, особливу роль відіграють ресурси-генератори. Їх використання дозволяє вчителю значно скоротити час підготовки до уроку і зробити його різноманітнішим. Познайомимось з групою таких ресурсів, які пов’язані з випадковістю.

Генератори груп

Групова робота в класі може активно використовуватися вчителем під час уроку на різних його етапах. Для швидкого розділення учнів на випадкові групи можна використати online-генератори списків. Працювати з ними досить просто – достатньо вставити список учнів в спеціальне поле, налаштувати кількість груп і запустити генерацію.

Сервіс Random Lists (режим доступу: randomlists.com) є яскравим представником генераторів випадкових списків. На ресурсі є чимало й інших додатків, але нас цікавитиме саме генератор груп

Здійснивши базові налаштування генератора (вказавши список учнів і кількість груп), вчитель швидко отримує необхідний результат

Є чимало й інших ресурсів, які дозволяють створювати випадкові групи. Вони дещо відрізняються за інтерфейсом, але принцип їх дії такий же. Ось деякі з них:

Генератори імен

Генератори імен, на відміну від генераторів груп, дозволяють отримувати випадкові імена людей. З їх допомогою можна оперативно отримати тестові бази даних імен людей, які потім можна використати на уроках для самих різних задач. Наприклад, можна придумати собі псевдонім, отримати список імен уявних героїв для розповіді чи твору, або просто розширити свої знання про наявність тих чи інших імен.

Яскравим представником таких генераторів є сервіс Generator names online (режим доступу: generator-online.com/en/names).

Робота з сервісом є інтуїтивно зрозумілою та припускає первинне налаштування генерації:

  • Вибір мови (англійська, українська, російська), якою будуть генеруватися імена
  • Задання необхідної кількості імен
  • Вибір статі
  • Тощо

Ще декілька прикладів генераторів імен:

Інші генератори

Окрім розглянутих вище генераторів, вчитель може використовувати і інші їх типи. Наприклад, використовуючи генератор випадкових чисел random.org, вчитель може:

  • Отримати випадкове число із заданого діапазону (режим доступу: random.org). Отримане число можна поставити у відповідність номеру учня в класному журналі з метою отримання від нього відповіді на поставлене запитання.
  • Отримати послідовність випадкових чисел (режим доступу: random.org/sequences), яка може відповідати послідовності виступу учнів при захисті проєкту тощо.

Використовуючи ж сервіс Spintwheel (режим доступу: spinthewheel.cc), процес вибору випадкового значення відбувається в ігровій формі. Наприклад, вчитель може здійснити вибір випадкового учня зі списку за допомогою колеса-рулетки

Сервіси Dice Roller (режим доступу: classtools.net/dice) та Virtual Dice Roller (режим доступу: calculator.net/dice-roller.html) – цікаві приклади генераторів випадкових чисел з елементами гейміфікації. На ресурсах представлені віртуальні ігрові кубики, які вчитель може використати в своїй роботі.

Наприклад, вчитель може створити колекцію із 12 фотографій. Вони можуть бути з будь-якої теми, головне, щоб на них було достатньо подробиць для обговорення. Далі фотографії діляться на дві групи (по 6 фотографій в кожній) і нумеруються. Після цього кожен учень кидає свої кубики. Числа на кубиках вказують на те, які фотографії вони мають охарактеризувати. Наприклад, якщо в результаті кидка на кубиках випали числа 3 та 5, то учень бере третє фото з першої групи та п’яте фото з другої групи і розповідає про свої дві фотографії якомога більше фактів.

Звісно ж розглянутими прикладами не обмежується використання ресурсів-генераторів у роботі сучасного вчителя. Тільки знаходячись у постійному пошуці, він зможе зробити свою працю цікавішою та різноманітнішою!